Om klagomål

Skrivet 01 mars 2014

Under sommar och höst 2013 samt redan nu på våren (eller snarare den tidiga snöfria vintern) 2014 har föreningen fått ta del av en del klagomål på områdets skötsel. Klagomålen har förts fram till oss via Kultur och Fritidsnämnden.

Det här tycker vi naturligtvis är tråkigt, ingen vill väl ha klagomål men det är inte bara dessa som är tråkiga. Vi i föreningen vill ju självklart att de som har åsikter om oss, vår verksamhet eller vårt föreningsutrymme ska framföra dessa till oss direkt och inte till kommunen. Jag ska försöka förklara hur vi tänker runt detta.

Vi i FFiN är en samling glada amatörer som driver ett museum ideellt på vår fritid. Att vi är ideella betyder att vi inte har några ekonomiska resurser förutom våra medlemsavgifter och intäkterna från våra guidade visningar. Sedan några år tillbaka beslutade Norrköpings kommun att dra in alla föreningsbidrag så vi har inte längre detta bidrag kvar. Vi har inga anställda på museet och ingen fast personal, alla som sköter verksamheten gör detta utan ersättning på sin fritid. På den tiden gör vi vårt yttersta för att hålla området i gott skick, inte bara för att det står i vårt nyttjanderättsavtal utan för att vi vill ha en trevlig museipark att erbjuda våra besökare. Vi ser gärna att våra besökare tar en picknick i parken och då vill man ju ha det snyggt och fint. Om någon tycker att det ser illa ut så vill vi naturligtvis veta det.

Kommunen driver inte skötseln i området runt museet, därför känns det inte bra att klagomålen riktas till kommunen. På Kultur och Fritidskontoret har de fullt upp med en mängd saker och att belasta dem med synpunkter på det område vi har hand om känns lite felriktat då det tar upp deras tid i onödan. Det skulle underlätta för alla inblandade om klagomål och synpunkter riktades direkt mot oss istället.

Förutom att det är trist att få klagomål så är det glädjande att så många uppenbart bryr sig  om att vårt museiområde ska se propert ut. Men när vi tittar på vad klagomålen och synpunkterna handlar om så blir vi lite förbryllade. Låt oss titta på de vanligaste..

Vid kortsidan av museet mot hundrastgården ligger en halv trädstam mot väggen. Denna har fått höra är ”skräp”.
Detta är inte vilken trädstam som helst utan den har en speciell historia. Trädslaget är ek och stammen är väldigt gammal. Den har donerats till föreningen av kommunen så det här är absolut inget ”skräp”. I Norrköping byggde DeGeer (ni vet han som är känd för textiltillverkningen som egentligen borde tillskrivas Petter Speet eftersom DeGeer sysslade med en hel del annat än textil) skepp i Norrköping. Vi var kända för vårt skeppsvarv som försåg Svenska flottan med kvalitetsskepp av just ek. Förutom DeGeer har många kungar och andra högdjur planterat enorma ekbackar runt om i landet för just skeppsbyggen, Norrköping är känt för sina många ekbackar som idag är skyddade av lag. Den ek som ligger utanför vårt museum hör till denna skeppsbyggande era i Norrköping. Vissa tycker att det är onödigt vetande men vi i FFiN tycker att historia är nödvändigt och för oss och alla andra historieintresserade är den här halva ekstammen allt annat än ”skräp”.

I vår museipark står mot parkeringsplatsen en liten byggnation av grenar och kvistar. Denna har vi fått höra är en ”rishög”.
I föreningen sysslar vi ibland med experiment då vi bygger saker eller syr kläder och liknande. Ni kanske har varit med om våra matlagningsstunder då vi lagar mat på forntida vis? Den här byggnaden är ett av dessa experiment då vi försökte oss på att bygga en enklare hydda. Den står kvar som ett minne av detta, dels för att visa vad vi har gjort och dels för att se hur länge den håller. Den har stått i många år nu med lite lättare putsning och omsorg och den här hyddan är inte ens i närheten av hur de riktiga hyddorna byggdes i forntiden. Man kan alltså säga att experimentet inte är färdigt än. På våra aktivitetsdagar använder vi hyddan och då fixar vi till den lite extra. Vi använder den alltså och det rör sig inte alls om någon ”rishög”.

Sen kommer det in synpunkter som vi förstår lite bättre. En av dessa är vår båtvagn som ligger bakom vår långbåt. Den här vagnen använder vi när vi ska frakta vår båt till vatten, båten är oerhört tung och det krävs många personer för att förflytta den även med hjälp av vagnen. Vi låter båten ligga utanför vagnen av olika skäl, dels vill vi framhäva båten som den är och dels vill vi inte att båten ska fastna på vagnen som är av stål och lätt kan rosta eller sjunka ned djupt i den leriga jorden utanför museet. Vi har dock ingen tillgång till förvaringsplats till vagnen och därför får den stå i närheten av båten, bakom huset. Om någon vänlig själ råkar ha en garageplats över till vår vagn och vill hyra ut den billigt till oss så kan vi flytta på den men tills vi har ett garage så får den stå kvar där den står.

Sen finns det saker som vi i föreningen inte kan styra över och som även vi tycker är tråkigt. Vår park får stå ut med mycket skräp och det är inte lätt att hålla helt rent hela tiden men vi gör vad vi kan. Utanför museet går den gamla sträckningen av E4:an som används flitigt av förbipasserande dagligen. Tyvärr finns det människor i trafiken som tycker att det är okej att kasta skräp ut genom bilfönstret, detta skräp hamnar tyvärr ofta hos oss. Det finns även förbipasserande hundägare som tycker att vår park är lämplig att kasta sina hundbajspåsar i. Sen finns det en byggnad till i området: Brunnsalongen. Denna hyrs ut av kommunen till bröllop, begravningar, födelsedagar och liknande tillställningar. Tyvärr delas det ut bristfällig information om vad som ingår i detta hyresavtal när det gäller vilket område som får nyttjas och hur det ska skötas. Man är också dålig på att städa upp efter sig rent generellt. De som hyr Brunnsalongen råkar tyvärr ofta glömma sitt skräp i vår park. De flyttar gärna på våra bord och bänkar och festar gärna loss i vår park trots att denna inte ingår i hyresavtalet med kommunen. Eftersom vi är ansvariga för områdets skötsel (runt museet) så får vi ta del av de klagomål som rör dessa saker som vi inte kan styra över. Det är inte vårt fel lika lite som det är kommunens men vi får bära hundhuvudet för hur det ser ut och det tycker vi är tråkigt. Vi ser det som ett gemensamt samhällsansvar att inte kasta skräp i naturen och vi plockar undan så gott vi kan och hinner men då vi fortfarande är en ideell förening så kan vi inte vara på plats varje dag och städa upp efter andra. Detta gäller i synnerhet före och efter museets öppettider på höst och vår.

Vi förstår att det ser illa ut med allt skräp, vi tycker samma sak och vi tycker att det är tråkigt att vi ens ska behöva städa upp efter slarviga människor när vi försöker hålla fint. Den som går förbi och tycker att det ser illa ut får gärna hjälpa oss att hålla skräpet borta, det finns soptunnor i området och i parken som ni gärna får hjälpa oss att fylla med detta skräp. Men klaga inte på oss för att vi inte hinner och klaga inte till kommunen utan till oss om ni ändå vill framföra era synpunkter. På så sätt kan vi få en trevligare miljö tillsammans och en mycket trevligare stämning.

Mvh
Styrelsen


Responses are closed for this post.

Senaste Artiklar

Tag Cloud

Museet

Meta

FFiN – Blogg is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © FFiN – Blogg