I brist på egna idéer?

Skrivet 19 december 2017

Jag läser i NT den 14/12 att Norrköpings stadsmuseum ”äntligen” ska satsa på hällristningarna i Himmelstalund. Kanonbra verkligen, vi har väntat i över 30 år men.. det känns inte helt bra när jag läser artikeln ändå. Något känns fel.

 

Stadsmuseets antikvarie Theres Furuskog säger följande i artikeln:

”Jag tycker det känns väldigt positivt att hällristningarna lyfts fram..”

Det tycker vi i föreningen också, det tyckte vi redan 1993 när föreningen bildades och vi tyckte det 1994 när vi tilldelades Brunnshotellet i Himmelstalund för att driva ett Hällristningsmuseum för att just lyfta fram hällristningarna. Vi tyckte det ända till för ca ett år sedan när stadsmuseet med chefen för stadsmuseet Bror-Tommy Sturk och stadsmuseets antikvarie Theres Furuskog såg till att ta ifrån oss det hällristningsmuseet på ytterst oklara och luddiga grunder. Deras starkaste argument var att föreningen inte lämnat in verksamhetsberättelse det sista året. De har absolut en poäng i att reglerna säger att verksamhetsberättelse måste lämnas in om man har ett kommunalt uppdrag och varför det missades har jag faktiskt ingen aning om.

Vi såg till att lämna in alla papper som saknades då vi lovats att detta skulle reparera skadan men den kvarstod tydligen. När vi ville bevisa hur prickfritt vi skött denna inlämning historiskt visade det sig att alla våra inlämnade verksamhetsberättelser och rapporter hade försvunnit, kvar fanns bara en tom mapp med vårt namn på.

Vi tycker fortfarande att det är viktigt att hällristningarna lyfts fram och föreningen finns kvar, utan museum för tillfället, och lyfter fortfarande fram dem så mycket vi kan. Tydligen tyckte inte Theres och Bror-Tommy att vårt arbete de senaste 24 åren var tillräckligt eller vill de bara ha äran själva? Ja, det får ni nog bedöma själva kära läsare. Man kan dock fundera över hur viktigt det är för Theres att ristningarna lyfts fram när hon så idogt försökt stänga ner den enda aktören i hela länet som via en ideell förening i 24 år just lyft fram dem.

 

Vidare i artikeln framkommer något som kan tolkas som klagomål över de ekonomiska medel som finns för ändamålet:

”Men så länge det inte tillförs några förstärkningar i budgeten blir utvecklingsarbetet såklart begränsat” säger hon. Visst är det så men vi i föreningen har ju gjort det här i 24 år utan en enda krona utöver våra medlemsinkomster. Föreningsbidraget vi fick av kommunen gick oavkortat till lokalhyran, dvs. det var pengar vi aldrig såg utan de bytte i princip bara konto inom kommunen. Jag kan inte påstå att det begränsade oss nämnvärt, vi gjorde vårt jobb ändå och uppskattades för det. Turisterna flödade in år efter år och vi tog aldrig en krona betalt för det själva (intäkterna gick oavkortat in i föreningskassan) trots att man som ideell måste ta ledigt från sitt förvärvsarbete för att kunna ta sig an en turistgrupp och därmed egentligen förlorade pengar.

 

Vad är det som kostar pengar då? I artikeln står det om en app som ska tas fram för att underlätta för besökare att navigera bland de förhistoriska ristningarna. Appar kostar pengar. Nu är jag inte emot det här förslaget med en app eftersom jag själv föreslagit det ett flertal gånger men självklart kostar teknik pengar. Man kan tycka att det hade varit billigare med anställda guider istället för att låta en app sköta jobbet men det är deras beslut.

Något som också kostar pengar är en upprustning av gångspänger, skyltar och belysning. Att laga och underhålla gångspängerna  är ingen fenomenal kostnad då man, om rätt virke används (något jag erbjudit mig att ta fram då jag jobbar med byggvaror), inte behöver göra det mer än ca vart tredje år och då bara laga det som är trasigt men det kanske är en stor kostnad, vad vet jag. Nya skyltar vet jag inte riktigt vad de menar med. De skyltar som sitter längs riksvägen har föreningen tagit fram och bekostat och de behöver kanske tvättas men knappast bytas ut. Skyltningen på fältet är bedrövlig men dessa skyltar har stadsmuseet själva tagit fram. Måste de bytas ut? Ja, innehållet borde absolut skrivas om eftersom det till stora delar är felaktigt så kanske är det nödvändigt men är det en så stor kostnad? Belysningen har varit trasig i några år nu så den är definitivt dags att se över, kanske skulle man ta en titt på vad den egentligen belyser också för den är lika felriktad som trasig. Det kan inte vara några stora pengar, varför inte använda LED istället och spara en hel del på köpet? Jaja, det är också deras område.

 

Vi i föreningen har haft minst två guidningar per vecka perioden maj – september och fler därtill utanför dessa tider. Detta tyckte stadsmuseet inte om utan de kallade oss klåpare, clowner och amatörer. Istället ska de alltså ta fram en app som ska guida turister och besökare utan en fysisk guide. Är det bättre? Är det vad besökarna vill ha? Stadsmuseet har alltid saknat personalresurser till fysiska guidningar, detta var före detta chefen Peter Carelli mycket tydlig med. Stadsmuseets ekonomi är officiell och det är ganska uppenbart att personalresurserna inte finns, personalfrågan har länge varit en av stadsmuseets största problem vilket knappast är en hemlighet. Så istället för att låta oss i föreningen fortsätta lägga hundratals timmar på fysiska guidningar så tar man alltså fram en app som ska ersätta alla fysiska guider. Frågar ni mig så är det den sämsta idén de haft på 30 år. Vi är dock så pass storsinta i föreningen att vi säger: Lycka till. Vi är tyvärr också så gemena att vi hoppas att det är någon annan än stadsmuseet som ska ta fram informationen till appen för är det något de på stadsmuseet saknar så är det hällristningskunskap.

 

Vad mer avslöjar artikeln.. Jo, det kommer fram ”nyheter” som egentligen är gammal skåpmat. För den som legat i koma de senaste åren kanske det är nytt men det här är ju bara rent nonsens:

”En annan framtidsplan är en närliggande lokal, vid till exempel Brunnshotellet, som ska inhysa en permanent basutställning.”

Framtidsplan? Vi i föreningen har drivit ett Hällristningsmuseum i Brunnshotellet sedan 1994. Framtidsplanen är alltså att göra det vi har gjort i 24 år redan? ”Till exempel Brunnshotellet”, ja det är väl lämpligt eftersom vi i föreningen redan etablerat ett hällristningsmuseum där. När jag i dagarna åkte förbi Brunnshotellet såg jag att stadsmuseet tagit ned vår skylt ”hällristningsmuseum” men de har lämnat kvar vår grislogga. Så ska det sannolikt stå i några år under förhoppningen att gemene man ska tro att vi aldrig har funnits där. Tillsammans med att alla våra inlämnade rapporter och berättelser mystiskt försvunnit ur kommunens arkiv ser det nog ut som att föreningen aldrig existerat.

 

Den framtida planen är också en basutställning i Brunnshotellet. Vad är det för fel på den basutställning de redan har byggt där för flera år sedan? Jo, att det finns fel i den kan väl vem som helst se, den är bedrövlig och felaktig och rent ut sagt värdelös men det är trots allt en basutställning som, om jag inte minns fel, kostade runt 200.000 att bygga. Det tog tre år att bygga den också under vilken tid vi i föreningen inte kunde använda vår föreningslokal. Det finns alltså redan en basutställning i huset, vad ska de med 250.000 extra till? Varför uttrycker sig Theres i artikeln som att inget museum någonsin har funnits där och att det finns framtidsplaner på att bygga något som redan finns? Theres har till och med själv sagt att vi i föreningen, som haft utställningar i 24 år, inte har kunnat producera något utan nu har kommunen fått gå in och hjälpa till. Har hon månne drabbats av minnesförlust?

 

Tänk om stadsmuseet hade varit samarbetsvilliga istället för att aktivt motarbeta oss. Vi hade kunnat vara kvar i Brunnshotellet och fortsatt våra guidningar och vår övriga verksamhet. Vi ville ha ett samarbete där stadsmuseet gjorde sin grej under sin arbetstid och vi gjorde vår grej all övrig tid. Detta vägrade de gå med på, de skulle inte alls samarbeta med oss på något sätt. De har till och med hotat med att stämma oss om vi inte slutade med vår verksamhet som för övrigt är helt laglig och inte påverkar stadsmuseet på något sätt alls. Istället vill de ha all ära själva men som vanligt har de inga egna idéer utan snyltar på våra.

 

Den basutställning som finns i Brunnshotellet nu är den andra utställningen. Den första de byggde var en ren kopia av den vi hade innan vi var tvungna att riva den. Vi har sedan 1993 haft årliga mörkerguidningar på hällarna, det lanserade stadsmuseet som en egen idé för några år sedan. Vi har haft Brunnshotellet som hällristningsmuseum sedan 1994, nu har de ”framtidsplaner” på att kanske inhysa ett museum där. Jag har föreslagit en app eller liknande i flera år och bara fått höra att det är en dålig idé och att man inte kan ersätta människor (vilket inte var mitt syfte men ändå). Min idé var egentligen inte min från början heller utan en vidareutveckling av riksantikvarieämbetets app Fornsök i en lokal variant om just Himmelstalund. Nu ska de ta fram en app som tar bort behovet av personliga guider. Så vitt jag vet har stadsmuseet inte kommit fram med en enda idé på eget bevåg utan allt de har är stulet från oss. De försöker inte ens dölja det. Tänk vad vi kunnat åstadkomma tillsammans med våra idéer och deras ekonomi.

 

Varför skriver jag det här, vad tjänar jag på det?

Varken jag personligen eller föreningen tjänar något alls på det men detta är en skymf mot föreningen och en ren förolämpning mot alla våra medlemmar som varit med om att bygga upp föreningen under alla år. Det är inte rätt att Theres och/eller stadsmuseet försöker ta åt sig äran för allt vi byggt upp precis efter att de gjort allt som stått i deras makt för att riva ned föreningen och all vår verksamhet. Man skulle kunna tycka att det liknar historierevisionism när de försöker få det att se ut som att vi i föreningen aldrig funnits. De använder sin makt som kommunal instans för att sabotera en ideell förening fylld av eldsjälar med ett äkta intresse för stadens fornlämningar för att sedan ta alla våra idéer och lägga fram det som egna förslag. Det, mina vänner, är inget annat än maktmissbruk.

Bror-Tommy Sturk har upprepade gånger betonat att de vill samarbeta med oss i föreningen men när vi senast möttes var stämningen minst sagt hetsk och åter igen kom hot om att dra in jurister och något samarbete hade det aldrig varit tal om. Theres nekar till och med till att hon varit medlem hos oss (se länken ovan). Något framtida samarbete räknar vi alltså inte med och för vår del får stadsmuseet göra vad de behagar men de får inte tillåtas göra det medelst lögner om oss och inte på vår bekostnad. Därför skriver jag det här.

 


Responses are closed for this post.

Senaste Artiklar

Tag Cloud

Museet

Meta

FFiN – Blogg is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © FFiN – Blogg