Folkbladet 20/7 – 09

Skrivet 21 juli 2009

En liten dementi är minsann på plats angående detta nummers hällristningsspecial.

Med stora bokstäver kan man läsa att hällristningarna är äldre än pyramiderna! Om så vore så vore det en spektakulär upptäckt och förtjänar i så fall de kapitäler som brukats.

Nu är det lyckligtvis inte så det var sagt.
När jag guidar brukar jag ange en tidsreferens och jag brukar säga att hällristningarna är ungefär samtida med Egyptens pyramider med betoning på ‘ungefär’. Sen nämner jag att skålgropar allmänt anses vara från stenåldern och dessa är då äldre än pyramiderna. Nu finns det pyramider som är yngre än ristningarna (ca 3000 år) men de flesta är äldre (4000 – 5000 år). Nordens bronsåldersfolk handlade troligtvis med romare och egyptier, antingen hand i hand eller via kontakter så kulturerna är samtida men det rör sig om stora tidsramar här.

Ska man som ointresserad journalist försöka få ihop ett spännande reportage så sållar man naturligtvis bland de uppseendeväckande saker man hör och sen händer det nog ibland att man lyckas sätta ihop några delar som inte riktigt hör ihop. Lätt hänt och ingen större skada men en dementi är dock på sin plats. Lite bättre än så vet vi här på föreningen…

/Varg


Responses are closed for this post.

Senaste Artiklar

Tag Cloud

Museet

Meta

FFiN – Blogg is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © FFiN – Blogg