Ännu en säsong går mot sitt slut..

Skrivet 28 augusti 2011

2011 års säsong lider mot sitt slut, åtminstone gör den officiella det. Bakom kulisserna fortsätter aktiviteterna dock. Så här i slutet av perioden kan det vara läge för en liten summering av det gångna året.

På museet försöker vi anpassa oss efter våra besökare. Det gäller vad man vill handla, vilka dagar man vill besöka museet osv. Vårt kafé är ju som bekant nedlagt för ett antal år sedan. Detta har bara orsakat sura och besvikna miner hos våra besökare och så vill vi ju inte ha det. I år provade vi ett nytt grepp och har haft kaffe till bjuds utan kostnad samt vissa tilltugg för en billig slant. En del uppskattar det, en del inte. Varför är och föblir en gåta men troligtvis handlar det om att svensken generellt blir misstänksam om något är gratis. Gratis har det dock varit och kaffet har sakta men säkert gått åt. Våra öppettider har vi försökt anpassa med tidigare års erfarenhet då vi tidigare sett att vissa dagar varit mer välbesökta än andra. Förra året hade vi öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag. Torsdagar och söndagar var obesökta nästan totalt, därför ändrade vi tiderna till tisdagar och lördagar med en del öppettider även i veckorna, dock ej schemalagt. Förra årets tisdagar var välbesökta och vi utökade faktiskt tiderna på grund av alla besök. Årets tisdagar har stått gapande tomma med ett fåtal besök. Lördagar däremot håller måttet med råge. Hur kommer sig detta? Ja, den som detta visste..

Även tider för guidade turer har anpassats. Förra årets tider var sena och förlagda efter våra stängningstider vid tretiden. De flesta kom in runt tolv och ville inte vänta till tre. Därför lade vi tiderna i år till klockan ett. Då visar det sig att många kommer in antingen runt tio eller precis när vi ska stänga. Det är märkligt men vi gör ett nytt försök nästa år och ser vad som händer. Vi vill naturligtvis anpassa oss efter vad våra besökare föredrar, det är ju trots allt för er vi gör detta.

Forntidsdagarna har varit välbesökta och uppskattade. Det kanske uppskattas mer än en guidad tur på berget? Det är naturligtvis mer intressant att se saker i sin rätta miljö som hantverk, matlagning och utstyrslar. Vi tar tacksamt emot förslag på vad ni besökare vill ha av oss.

Ett tacksamt tillskott för året är avsaknaden av klagomål på våra toalettpriser. Vi har sett ökade besök i vår utställning och det uppskattar vi mycket. Vi är ju faktiskt ett museum eller ett informationscenter om man så vill. Vi pratar gärna med besökare inne i museet och detta kan i många fall ge mer än en föreläsningsliknande guidning på hällarna. Tvåvägskomunikationen är alltid den bästa. Många samtal har vi också haft. På den första forntidsdagen hade vi lite otur med vädret men under regnet gick många in i museet och försåg sig med gratiskaffe och ett samtal hellre än att gå hem. Sådant tycker vi om. Vi har diskuterat det mesta mellan Alta och Kreta och diskussioner är alltid givande för alla inblandade parter. Vi ser fram emot mer av det slaget nästa år.

Vad som borde ha hänt men däremot uteblivit är Stadsmuseets bygge av utställning i museet. Detta var andra året i rad detta sköts upp. Någon anledning till uppskjutandet har vi dock inte fått, däremot har vi fått veta att det kommer att ske under nästa år. När vet vi inte och vi står ännu en gång och trampar då vi inte vet vad vi kan planera eller inte eftersom vi inte vet om museet kan vara öppet eller under ombyggnad. Det handlar nog till största delen om bristande kommunikation, vi hoppas få bättre besked innan årets slut. Planering är a och o för en förening i vår situation då vi bara har ett visst antal dagar under en begränsad period att nå ut till våra besökare. Vad vi däremot vet med stor sannolikhet är att forntidsdagarna kommer att bli av även nästa år liksom guidningar och förhoppningsvis samtal med intresserade besökare.

Den korta summeringen blir att året var lyckat och vi hälsar er alla välkomna igen nästa år.


Responses are closed for this post.

Senaste Artiklar

Tag Cloud

Museet

Meta

FFiN – Blogg is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © FFiN – Blogg